Moč-aktivacija


moč

Večja moč brez povečanja telesne teže

V borilnih športih je pomemben del treninga telesna priprava. Pri tem je dobro razvita moč izredenega pomena! Velikokrat se pojavlja problem ohranjanja telesne teže tekmovalca za ustrezno tekmovalno kategorijo in hkrati razviti solidno moč. Kako bi torej dosegli večjo moč brez povečanja telesne teže? To se lahko doseže v ciklizaciji treninga s tako imenovanimi metodami razvoja mišične aktivacije. Posebnost teh metod je, da nam omogočajo razvoj večje mišične sile (moči) in potencialno tudi hitrosti ter eksplozivne moči, pri tem pa ne prihaja do povečanja mišične mase in tako ne pride do povečanja telesne teže tekmovalca. Prednost te metode je tudi boljša koordinacija gibanja, kar zagotovo prav pride v borbi.

Metoda za mišično aktivacijo

Tovrstnih metod je kar nekaj, v članku pa bom predstavil metodo z uporabo uteži. Dve pomembni vaji razvoja mišične aktivacije sta zagotovo poteg in nalog s sunkom z utežmi (na spodnjih posnetkih sem prikazal izvedbo obeh). Poleg tega se lahko uporablja tudi določene predvaje v treningu aktivacije: različni počepi, vlečenja… Pri vsem skupaj je pomembna teža, odmor in hitrost izvedbe. Najosonovnejša metoda predpostavlja težo, ki ustreza 3RM, odmor 3-5min med serijami in 5 serij na posamezno vajo. V času odmora je smisleno delati kompenzatorne vaje, namesto sedeti in čakati na nov začetek. Poleg vsega tega mora biti športnik telesno že prmerno pripravljen in obvladati tehniko dvigovanja za kar lahko poskrbi le izkušen in izobražen kondicijski trener!

 

Za uspešno in varno dviganje uteži, potrebujemo dobro razvite stabilizatorje trupa. Nekaj vaj poglejte v videu na povezavi: drill za moč trupa.